Według zespołu specjalistów z Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Brigham and Women’s Hospital [1]:
Zależność między ilością i rodzajem spożywanych tłuszczów a wpływem na zdrowie jest tematem, który od wielu lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem ekspertów. Wyniki nowo opublikowanego badania obejmującego ponad 126 tys. osób wskazują na istotną zależność między wysokim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych a zwiększonym ryzykiem zgonu ogółem.
Grupę badaną stanowiło 83 349 kobiet zakwalifikowanych do dobrze znanego Nurses’ Health Study (1980 – 2012) oraz 42 884 mężczyzn zrekrutowanych do Health Professionals Follow-up Study (1986 – 2012). Choroby układu krążenia, cukrzyca oraz nowotwory stanowiły czynniki wykluczające udział w badaniu. Sposób żywienia, w tym ilość i rodzaj spożywanych tłuszczów, oceniano na początku badania oraz co 4 lata, za pomocą półilościowego kwestionariusza częstotliwości spożycia (SFFQ). Gromadzono także dane dotyczące m.in.: stanu zdrowia, kondycji fizycznej oraz statusu społeczno-ekonomicznego uczestników. W trakcie obserwacji odnotowano ponad 33 tys. zgonów.
Z badań wynika, że zastąpienie 5% wartości energetycznej diety pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych, wielo- lub jedno nienasyconymi kwasami tłuszczowymi prowadzi do zmniejszenia liczby zgonów z jakiejkolwiek przyczyny odpowiednio o 27% lub 13%.
Co więcej, zastąpienie 5% energii z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednonienasyconymi – zmniejsza prawdopodobieństwo zgonu na skutek chorób neurodegeneracyjnych, takich jak stwardnienie zanikowe boczne, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Podobnie korzystne, ochronne działanie przypisano także wielonienasyconym kwasom tłuszczowym z rodziny n-3.
Wykazano także odwrotną zależność między spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego, a ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Zaskakujące może być również stwierdzenie, że wzrost proporcji kwasów tłuszczowych n-6: n-3 nie zwiększa ryzyka zgonu.
[1] Association of specific dietary fats with total and cause-specific mortality
Wang DD, Li Y, Chiuve SE, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm EB, Willett WC, Hu FB.
JAMA Intern Med. 2016; 176 (8):1134-1145.