hamburger

Wszystko o tłuszczach

Artykuły opublikowane w sekcji "Wszystko o tłuszczach" zostały opracowane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.

 

Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K; są składnikiem błon komórkowych czy hormonów. Powinny stanowić element każdego prawidłowo zbilansowanego posiłku. Jednak często można spotkać się z rozbieżnymi informacjami na ich temat, dlatego warto zapoznać się z aktualnymi i rzetelnymi danymi odnośnie roli tłuszczu w żywieniu człowieka.

W DIECIE

W zakładce tej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące wpływu tłuszczu na organizm człowieka. Dokonano charakterystyki tłuszczów nasyconych i nienasyconych z uwzględnieniem różnic pomiędzy nimi oraz ich funkcji w organizmie. Przedstawiono również zalecenia odnośnie wielkości spożycia tego składnika pokarmowego w różnych grupach wiekowych.

W KUCHNI

Tematyka tego działu dotyczy na wykorzystania tłuszczu w obróbce kulinarnej. Wskazano, jakie tłuszcze najlepiej stosować do sałatek, pieczenia czy smażenia. Przedstawiono również informacje, jak należy przechowywać różne rodzaje tłuszczów, by jak najdłużej zachowały świeżość.

W SKLEPIE

W dziale tym przedstawiono informacje, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów tłuszczowych. Właściwa interpretacja informacji podanych na etykiecie ułatwi ocenę jakości żywieniowej danego produktu.

Tłuszcze zwierzęce

Większość tłuszczów zwierzęcych wytwarza się przez wytapianie ich z rozdrobnionej tkanki. W t...
więcej

Ile tłuszczu spożywać?

Tłuszcz jest jednym z podstawowych składników pokarmowych  i stanowi element prawidłowo zbilans...
więcej

Żywność funkcjonalna – co to jest, korzyści z jej spożywania

Termin „żywność funkcjonalna” definiuje produkty spożywcze, które wykazują pozytywny wpły...
więcej

Unikaj tłuszczów trans

Co oznacza „trans”? W nienasyconych kwasach tłuszczowych występuje co najmniej jedno podwójne...
więcej

Źródła tłuszczu w diecie

Produkty żywnościowe zawierają różne ilości tłuszczu. Niektóre z nich, takie jak masło czy ...
więcej

Czytaj etykiety

Na każdym produkcie spożywczym znajduje się etykieta, która zawiera różne informacje, np. term...
więcej