hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Margaryna nowej generacji – szeroki wybór produktów dla każdego

Do smarowania, pieczenia i gotowania, dla osób walczących z wysokim poziomem cholesterolu oraz szukających produktów pochodzenia roślinnego. Kategoria margaryn i roślinnych tłuszczów do smarowania oferuje szeroki wybór produktów dla każdego i do wielu zastosowań kulinarnych.

Margaryny już od ponad 150 lat łączą w sobie wartości odżywcze różnorodnych olejów roślinnych. Stosowane są w kuchniach na całym świecie i dostępne są w różnych formach: miękkiej i smarownej margaryny kubkowej, idealnej do pieczenia margaryny kostkowej i płynnej margaryny w butelce. To sprawia, że margaryna jest niezaprzeczalnie wszechstronna.

Do smarowania i gotowania

Margarynę często można znaleźć na śniadaniowym stole, gdzie zapewniają szybki i smaczny dodatek do kanapek, tostów i bułeczek. Są one idealne do smarowania bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Nie trzeba na nie czekać, są cały czas miękkie i gładkie. W kuchni margaryna pełni także rolę składnika do przygotowywania ciast, tart i pysznych deserów a nawet sosów i dipów. Płynną margarynę można wykorzystać do smażenia – zmienia ona kolor z nieprzezroczystego na przezroczysty, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, a gdy już taką ma – nie rozpryskuje. Margaryna pasuje do różnych zastosowań i wielu metod gotowania.

Dla osób, które chcą zadbać o swoją dietę

Margaryny mogą mieć różne zawartości tłuszczu w przedziale od 20% do 90%, dzięki czemu osoby chcące ograniczyć spożycie tłuszczu mogą wybrać wersje niskotłuszczowe.

Ponieważ roślinne margaryny mogą być bogatym źródłem dobrych, nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z wysokiej jakości olejów roślinnych oraz zawierać mało nasyconych tłuszczów, stanowią zdrowy wybór, który pomaga zbilansować proporcje kwasów tłuszczowych. Większość instytucji naukowych zajmujących się zdrowiem w kontekście żywności zaleca zastępowanie tłuszczów nasyconych – tłuszczami nienasyconymi, w tym EFSA[1], WHO i FAO[2]. Jest to działanie profilaktyczne w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Dodatkowo, stosowanie w diecie tłuszczów roślinnych jest jednym z zaleceń zdrowego żywienia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB[3].

Dla osób walczących z wysokim poziomem cholesterolu

Dla osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu dostępne są margaryny wzbogacane w fitosterole. Badania pokazują, że spożycie 1,5-3 g steroli/stanoli roślinnych na dobę obniża poziom cholesterolu o 7-12,5% po 2-3 tygodniach[4]. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego[5].

Dla osób szukających produktów pochodzenia roślinnego

Popularność diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego w Polsce sukcesywnie wzrasta. Założenia takiej diety to zmniejszanie m.in. tłuszczów zwierzęcych i wybieranie tłuszczów roślinnych. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej stosowanie zbilansowanej diety roślinnej może nieść za sobą korzyści dla zdrowia[6].

 

[1] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461
[2] https://www.fao.org/3/AC911E/AC911E00.htm
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/06/Talerz-zdrowego-zywienia-i-zalecenia.pdf
[4] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0686&from=SL
[5] https://www.dbajoserce.pl/3239/eksperci-prawie-20-mln-polakow-ma-zbyt-wysoki-poziom-cholesterolu
[6] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/

 

Rygorystyczny limit tłuszczów trans – obowiązuje już od ponad roku

Domowa margaryna