Podstawowe zasady to: dostosuj temperaturę przechowywania do rodzaju tłuszczu, przechowuj produkty w szczelnych opakowaniach, chroń je przed światłem i sprawdzaj datę ważności.
Oleje powinno przechowywać się w szczelnych, najlepiej ciemnych butelkach, w temperaturze pokojowej lub chłodniczej. Im więcej zawierają niestabilnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym temperatura ich przechowywania powinna być niższa. Na przykład olej lniany o dużej zawartości kwasów omega-3 jest szczególnie wrażliwy na temperaturę i światło słoneczne, dlatego wymaga przechowywania w lodówce (zarówno w sklepie, jak i w domu). Oliwę z oliwek, olej rzepakowy czy sojowy należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Należy chronić je przed światłem oraz pamiętać, aby nie stały w pobliżu miejsc narażonych na ciepło (np. w szafce tuż nad kuchenką, przy piekarniku lub przy kaloryferze).
Masło i margarynę przechowuj w lodówce.
Więcej informacji w artykule >> Jak przechowywać tłuszcze?