Nordyckie Zalecenia Żywieniowe (NNR2023) stanowią podstawę naukową dla krajowych wytycznych i zaleceń żywieniowych w krajach nordyckich i bałtyckich. NNR2023 są efektem pięcioletniej pracy kilkuset badaczy i ekspertów w największym i najbardziej globalnym projekcie współpracy nordyckiej.
Ponadto, zaktualizowano dietetyczne wartości referencyjne dla składników odżywczych, wiele składników odżywczych otrzymało wartości referencyjne po raz pierwszy, a w porównaniu z poprzednimi edycjami przeanalizowano znacznie więcej grup żywności. Dzięki temu NNR2023 stały się najobszerniejszymi jak dotąd zaleceniami żywieniowymi.
W zakresie tłuszczów zalecenia spożycia są następujące:
Porada naukowa NNR2023: Zaleca się spożywanie minimum 25 g/dzień oleju roślinnego (lub podobnych ilości kwasów tłuszczowych z całej żywności), aby zapewnić wystarczające spożycie ALA oraz ograniczenie spożycie masła i olejów tropikalnych na rzecz tłuszczów i olejów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe.