hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Rekomendacje dot. spożycia tłuszczów w „Zaleceniach żywieniowych w nadciśnieniu tętniczym”

Jeśli chodzi o roślinne produkty do smarowania pieczywa, mamy wspaniałą końcówkę roku! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wraz z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH – PIB wydały właśnie e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”, w którym przekazują m.in. porady żywieniowe dotyczące spożycia tłuszczów.

Jeśli chodzi o roślinne produkty do smarowania pieczywa, mamy wspaniałą końcówkę roku! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wraz z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-PIBB wydały właśnie e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”, w którym na temat tłuszczów czytamy m.in. że:

  • W diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) zalecanej w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, należy spożywać dziennie 2–3 porcje tłuszczów
    (wielkość porcji: 1 łyżka oleju, roślinnego lub margaryny miękkiej, 1 łyżka niskotłuszczowego majonezu)
  • Zaleca się zastępowanie tłuszczów nasyconych (głównie zwierzęcych) – tłuszczami nienasyconymi (głównie roślinnymi)
  • Bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, miękkie margaryny roślinne).

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) nadciśnienie tętnicze jest globalnym problemem zdrowia publicznego i jest najważniejszym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, przyczynia się do obciążenia chorobami serca, udaru, niewydolności nerek, demencji oraz przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności, a choruje na nie prawie 10 mln Polaków!

Dlatego też warto uważnie przestudiować „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym” dostępne tutaj >>

Jednocześnie nie można zapominać, że najskuteczniejszą metodą uniknięcia lub opóźnienia rozwoju nadciśnienia tętniczego jest prowadzenie zdrowego trybu życia, polegającego przede wszystkim na: codziennej aktywności fizycznej, zdrowej diecie, utrzymaniu prawidłowej masy ciała, niepaleniu papierosów.