Jeśli chodzi o roślinne produkty do smarowania pieczywa, mamy wspaniałą końcówkę roku! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wraz z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-PIBB wydały właśnie e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”, w którym na temat tłuszczów czytamy m.in. że:
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) nadciśnienie tętnicze jest globalnym problemem zdrowia publicznego i jest najważniejszym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, przyczynia się do obciążenia chorobami serca, udaru, niewydolności nerek, demencji oraz przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności, a choruje na nie prawie 10 mln Polaków!
Dlatego też warto uważnie przestudiować „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym” dostępne tutaj >>
Jednocześnie nie można zapominać, że najskuteczniejszą metodą uniknięcia lub opóźnienia rozwoju nadciśnienia tętniczego jest prowadzenie zdrowego trybu życia, polegającego przede wszystkim na: codziennej aktywności fizycznej, zdrowej diecie, utrzymaniu prawidłowej masy ciała, niepaleniu papierosów.