Tłuszcze trans występują naturalnie w produktach mlecznych i mięsach zwierząt przeżuwających (krów, owiec) w wysokości 1-6%. Tworzą się one również w olejach roślinnych i rybnych w trakcie częściowego uwodornienia/utwardzenia. Dawniej częściowe uwodornienie olejów wykorzystywane było do otrzymywania margaryny z olejów roślinnych, jednak obecnie na rynku dostępne są już margaryny nowej generacji bez częściowo uwodornionych/utwardzonych olejów.
W kwietniu 2021 r. weszło w życie rozporządzenie[1] ograniczające zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego do 2 g na 100 g tłuszczu. Od tego momentu nie można wprowadzać do sprzedaży żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego, która ten limit przekracza.
[1] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI EUROPEJSKIEJ (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0649&from=ES