Margaryna jest nie tylko popularnym produktem na krajowym rynku, ale także ma uznanie na arenie międzynarodowej. Zwiększające się spożycie tłuszczów roślinnych w stosunku do tłuszczów zwierzęcych jest zgodne ze współczesnymi rekomendacjami w zakresie prawidłowego żywienia i jest skutkiem rosnącej świadomości konsumentów na temat właściwości zdrowotnych olejów i tłuszczów roślinnych.
Dane ekonomiczne:
Polska jest trzecim największym producentem margaryny w Unii Europejskiej (po Belgii i Niemczech). Belgia, Niemcy i Polska łącznie zapewniają 47% unijnej produkcji margaryny. Kolejne miejsca pod względem produkcji tego tłuszczu zajmują: Niderlandy, Włochy, Szwecja i Hiszpania.
Jednocześnie Polska jest największym eksporterem margaryny w UE. W 2021 r. z naszego kraju wyeksportowano 170 tys. ton margaryny, a w 2022 r. było to już 192 tys. ton, podczas gdy drugi unijny eksporter – Niderlandy – wyeksportował 128 tys. ton, zaś trzeci – Belgia – 13 tys. ton. Rozwijający się eksport stanowi ważny element polskiego handlu zagranicznego, przyczyniając się do wzrostu gospodarczego kraju.
Polska produkcja nowoczesnych margaryn odznacza się najwyższą jakością i dbałością o zdrowie konsumentów. Kategoria ta od wielu już lat w większości charakteryzuje się znikomą zwartością tłuszczów trans (TFA)[2] i spełnia wymagania w zakresie górnego limitu TFA przyjętego rozporządzeniem Komisji Europejskiej w wysokości 2 g/100 g tłuszczu[3].
Uzyskanie takich wyników eksportowych nie byłoby możliwe bez krajowej bazy surowcowej. Znaczenie ma, że Polska jest trzecim największym, po Niemczech i Francji, producentem oleju rzepakowego w Unii Europejskiej. Szacuje się, że produkcja oleju rzepakowego w 2023 r. mogła sięgnąć 1,5 mln ton, z czego produkcja oleju rzepakowego rafinowanego – 550 tys. ton [4].
[1] Opracowanie Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych Faostat, wstępnych danych Ministerstwa Finansów, danych GUS i IERiGŻ-PIB.
[2] Okręglicka K, Mojska H, Jarosz M, Jarosz A, Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce, Żywienie człowieka i metabolizm 2017; 1:5-17.
[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0649
[4] Dane PSPO