hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Nordyckie Zalecenia Żywieniowe 2023 promują dietę dobrą dla planety

Nordyckie Zalecenia Żywieniowe (NNR2023) stanowią podstawę naukową dla krajowych wytycznych i zaleceń żywieniowych w krajach nordyckich i bałtyckich. NNR2023 są efektem pięcioletniej pracy kilkuset badaczy i ekspertów w największym i najbardziej globalnym projekcie współpracy nordyckiej.

Obecna, szósta edycja NNR po raz pierwszy w historii przedstawia rekomendacje nie tylko dotyczące tego, jaka żywność jest dobra dla zdrowia konsumentów, ale także tego, co jest dobre dla środowiska

Ponadto, zaktualizowano dietetyczne wartości referencyjne dla składników odżywczych, wiele składników odżywczych otrzymało wartości referencyjne po raz pierwszy, a w porównaniu z poprzednimi edycjami przeanalizowano znacznie więcej grup żywności. Dzięki temu NNR2023 stały się najobszerniejszymi jak dotąd zaleceniami żywieniowymi.

NNR2023 zaleca:

  • Dietę głównie roślinną, bogatą w warzywa, owoce, jagody (razem 500-800 gramów na dzień), rośliny strączkowe (korzystne dla klimatu), produkty pełnoziarniste (powyżej 90g / dzień) i ziemniaki
  • Duże spożycie ryb (300-450 gramów na tydzień, około połowa tłustych) i orzechów.
  • Umiarkowane spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych.
  • Ograniczone spożycie czerwonego mięsa (nie więcej niż 350 g na tydzień) i drobiu.
  • Minimalne spożycie przetworzonych produktów, mięsa, alkoholu i żywności przetworzonej zawierającej duże ilości tłuszczów, soli i cukru.

W zakresie tłuszczów zalecenia spożycia są następujące:

  • Całkowite spożycie tłuszczu – 25-40 E%
  • Tłuszcze nasycone <10 E%
  • Tłuszcze jednonienasycone 10-20 E%
  • Tłuszcze wielonienasycone 5-10 E%, z czego co najmniej n6/n3/ALA odpowiednio 3/1/0,5 E%
  • Tłuszcze trans – Tak nisko, jak to możliwe

Porada naukowa NNR2023: Zaleca się spożywanie minimum 25 g/dzień oleju roślinnego (lub podobnych ilości kwasów tłuszczowych z całej żywności), aby zapewnić wystarczające spożycie ALA oraz ograniczenie spożycie masła i olejów tropikalnych na rzecz tłuszczów i olejów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe.