Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców reprezentuje sektor przetwórstwa żywności – jedną z największych i najsilniejszych gałęzi polskiej gospodarki. Federacja zrzesza wiodące firmy i organizacje związane z szeroko rozumianym rynkiem żywności w Polsce. W ramach PFPŻ ZP podejmowane są działania związane z najbardziej istotnymi dla polskiego przemysłu spożywczego obszarami dotyczącymi żywności i żywienia. Dostrzegając potrzebę edukacji konsumenckiej PFPŻ ZP, prowadzi m.in. następujące działania:
W celu zapewnienia obiektywnych informacji do współpracy przy tworzeniu podstawy merytorycznej, czyli sekcji „Wszystko o tłuszczach” zostało zaproszone Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zadaniem PTD jest zrzeszanie dietetyków dyplomowanych – posiadających dyplom szkół medycznych o kierunku dietetyka lub wyższe wykształcenie w zakresie dietetyki lub zdrowia publicznego o specjalności dietetyka lub żywienie człowieka. Członkami Towarzystwa są również specjaliści w zakresie żywienia i dietetyki posiadający wyższe wykształcenie. Do Towarzystwa należą także profesorowie Uczelni Medycznych i Rolniczych oraz lekarze pracujący na terenie placówek naukowych i szpitali.