Zalecenia żywieniowe wydane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie wskazują, iż maksymalnie 35% dziennego zapotrzebowania na energię powinny stanowić właśnie te związki. Jednocześnie rekomenduje się, aby spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych było tak niskie, jak jest to możliwe, ponieważ ich nadmiary mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka sercowo-naczyniowego.
Tłuszcze pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie:
Tłuszcze tropikalne, szczególnie olej kokosowy, polecane są do smażenia z uwagi na wysoki punkt dymienia. Jednak są one bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi należy je ograniczać w diecie.
Wywiad z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, Kierownikiem Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych na Wydziale Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ekspertem w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka, a w szczególności nauki o tłuszczach.
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier: Do olejów tropikalnych zaliczamy głównie olej palmowy, z nasion palmy oraz kokosowy. Olej palmowy uzyskuje się z miąższu owoców olejowca gwinejskiego (tj. z miąższu otaczającego nasiona), zaś olej z nasion palmy, jak sama nazwa wskazuje, z jego nasion (pestek). Olej kokosowy wytwarzany jest natomiast z nasion palmy kokosowej (tj. z orzechów kokosowych).
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier: Obydwa oleje charakteryzują się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym olej kokosowy zawiera w swoim składzie ok. 87% kwasów nasyconych, 6% kwasów jednonienasyconych i 2% kwasów wielonasyconych. Natomiast olej palmowy ma ok. 54% kwasów nasyconych, 35% kwasów jednonienasyconych i 8% kwasów wielonasyconych.
Zwolennicy oleju kokosowego promują jego stosowanie ze względu na zawartość tzw. kwasów MCT, czyli medium-chain triglicerydes – nasyconych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych C6:0-C12:0. Jednak w świetle obecnych zaleceń żywieniowych, zarówno polskich, jak i europejskich, mówiących o potrzebie ograniczenia spożycia kwasów nasyconych, długość kwasów nasyconych wydaje się mieć małe znaczenia. Kwasy C12:0 do C16-0 są uznawane za jeden z głównych czynników rozwoju chorób układu krążenia i zawałów, i z tego powodu na etykietach artykułów spożywczych w tabeli wartości odżywczej znajduje się obowiązkowa informacja o ich zawartości.