Rogale Świętomarcińskie od lat produkowane są
specjalnie z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogal Świętomarciński to produkt zarejestrowany przez Komisję
Europejską w 2008 r. w rejestrze chronionych
nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Certyfikowany rogal to taki, który przygotowywany jest na margarynie, a nie na maśle. A zatem produkt z masłem
nie może być nazywany Rogalem Świętomarcińskim, nie może używać
takiego określenia i nie może posługiwać się europejskim symbolem „Chronione
Oznaczenie Geograficzne”.
W skład ciasta oryginalnego Rogala
Świętomarcińskiego wchodzą: mąka pszenna, margaryna, mleko, jaja, cukier,
drożdże, sól i aromat cytrynowy,
a skład nadzienia to: biały mak, cukier, okruchy,
masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie/kandyzowane, aromat
migdałowy.