hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Polacy uwielbiają tradycyjne Rogale Świętomarcińskie. Oryginalny przepis tylko z margaryną

Rogale Świętomarcińskie od lat produkowane są specjalnie z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogal Świętomarciński to produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską w 2008 r. w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Certyfikowany rogal to taki, który przygotowywany jest na margarynie, a nie na maśle. A zatem produkt z masłem nie może być nazywany Rogalem Świętomarcińskim, nie może używać takiego określenia i nie może posługiwać się europejskim symbolem „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

W skład ciasta oryginalnego Rogala Świętomarcińskiego wchodzą: mąka pszenna, margaryna, mleko, jaja, cukier, drożdże, sól i aromat cytrynowy,
a skład nadzienia to: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie/kandyzowane, aromat migdałowy.