hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Roślinne zamienniki i ich łatwe zastosowanie w naszej kuchni

Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi konsumenci coraz częściej wybierają alternatywy dla produktów zwierzęcych. Jedyną z kategorii, która pozwala na ograniczenie w codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego są roślinne tłuszcze do smarowania, w tym margaryny.

Produkty pochodzenia roślinnego poszukiwane przez konsumentów

Badania potwierdzają, że coraz więcej Polaków decyduje się na dietę roślinną lub znaczne ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego[1],[2]. Wyniki badania z 2020 r. [1] pokazały, że 31,6% badanych przyznało, że w okresie izolacji społecznej spowodowanej pandemią koronawirusa kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie 32,9% kupiło roślinne zamienniki mięsa, 28,5% – napoje roślinne, 24,8% – roślinne zamienniki sera, a dla 17,7% – wyborem stała się margaryna zamiast masła.

Dalej, w okresie kwiecień 2021 – marzec 2022 wartość zakupów produktów roślinnych wzrosła rok do roku o 32% dla zamienników nabiału i aż o 67% dla zamienników produktów mięsnych, podczas gdy cała kategoria artykułów spożywczych odnotowała jedynie 3,5% wzrostu [2] .

Nie podlega wątpliwości, że trend kuchni roślinnej rozwija się prężnie, a konsumenci coraz częściej wybierają alternatywy dla produktów zwierzęcych. Jedyną z kategorii, która pozwala na ograniczenie w codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego są roślinne tłuszcze do smarowania, w tym margaryny.

Jest to zgodne z zaleceniami żywieniowymi Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH -PIB, który rekomenduje, aby zamieniać tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne i wskazuje:

  1. Ogranicz spożycie tłustych mięs, wędlin; tłustych produktów mlecznych.
  2. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zamień na tłuszcze roślinne.
  3. Czytaj etykiety – wybieraj produkty o niższej zawartości tłuszczów. Ogranicz spożycie częściowo utwardzonych tłuszczów roślinnych, zawierają izomery trans kwasów tłuszczowych/tłuszcze trans [3].

Nawet najmniejsze codzienne decyzje mają znaczenie

Roślinne margaryny nowej generacji charakteryzują się kompozycją wysokiej jakości olejów i tłuszczów roślinnych, a także wszechstronnym zastosowaniem i dużą funkcjonalnością. Można nimi smarować pieczywo, dodawać do gotowania, pieczenia, smażenia jajecznicy, a do tego łatwo rozsmarowują się po wyjęciu z lodówki i są dostępne w różnych wariantach smakowych.

Pod względem żywieniowym obecnie produkty tłuszczowe pochodzenia roślinnego mają znikomy poziom tłuszczów trans, niską zawartość tłuszczów nasyconych i wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, w tym omega-3 i omega-6, a zatem odpowiadają aktualnym potrzebom dietetycznym naszego społeczeństwa. Wysoki poziom spożycia tłuszczów trans i nasyconych wiąże się bowiem ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej serca i związanej z nią śmiertelności, natomiast po zastąpieniu tłuszczów nasyconych przez tłuszcze nienasycone ryzyko to znacznie się zmniejsza.

Co więcej, margaryny funkcjonalne dzięki zawartości steroli mogą nawet obniżyć poziom cholesterolu.

Czas na roślinne margaryny nowej generacji

Niestety wiele osób, nawet tych, które mają ekologiczną świadomość i chcą się zdrowiej odżywiać, unika jedzenia margaryn w przekonaniu, że zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Pora więc obalić mit – współczesne margaryny dobrej jakości nie zawierają częściowo uwodornionych/ utwardzonych olejów roślinnych będących źródłem tłuszczów trans.

Od 2 kwietnia 2021 roku obowiązuje rozporządzenie Komisji Europejskiej, które nakłada ograniczenie dotyczące maksymalnej ilości przemysłowych tłuszczów trans w składzie dostępnych na rynku produktów we wszystkich kategoriach.


[1] https://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=7498&lang_id=1

[2] https://zielona.interia.pl/klimat/news-polacy-pokochali-roslinne-zamienniki-sa-tansze-i-zdrowsze-ni,nId,6211784

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/10/Talerz-Zdrowego-Zywienia-z-Zaleceniami.pdf