hamburger

Słowniczek

aąbcćdeęfghijklłmnńoóprsśtuwyzźż
« powrót do listy

Tłuszcze


Jedne z podstawowych składników pokarmowych. Stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii w diecie (1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, podczas gdy wartość energetyczna 1 g białek i 1 g węglowodanów wynosi 4 kcal). Pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K, są elementem strukturalnym błon komórkowych i składnikiem istoty białej mózgu, oraz biorą udział w syntezie hormonów i innych biologicznie aktywnych substancji. Powinny stanowić składnik każdej prawidłowo zbilansowanej diety.

Tłuszcze występujące w żywności klasyfikowane są według różnych cech. Biorąc pod uwagę pochodzenie wyróżniamy tłuszcze roślinne i zwierzęce, a w zależności od konsystencji dzielimy je na tłuszcze stałe i płynne (potocznie określane jako oleje). Poszczególne rodzaje tłuszczu charakteryzują się odmiennym składem. Występujące w nich kwasy tłuszczowe warunkują ich właściwości technologiczne i żywieniowe.