hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Szukasz witamin A i D? Znajdziesz je tutaj!

Wzmocnienie odporności w celu zabezpieczenia organizmu przed infekcjami szczególnie interesuje nas w okresie zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i innych infekcji. Ważne jest wówczas dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin, które wspierają układ immunologiczny organizmu. Jakie witaminy na odporność są szczególnie ważne? Co jeść, by możliwe było zwiększenie odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.

Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest istotna dla budowania odporności. Jednymi z najważniejszych dla naszego systemu obronnego są witaminy A i witamina D.

Witamina A – Co jej zawdzięczamy?

Witamina A to inaczej mówiąc retinol oraz jego pochodne. Rola tej witaminy jest znacząca, ponieważ wpływa ona na prawidłowe widzenie, właściwy stan skóry oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych[1]. Witamina A należy do związków o działaniu antyoksydacyjnym, wykazuje także działanie przeciwzapalne i antyproliferacyjne[2].

Witamina D – Dlaczego jest dla nas tak ważna?

Ze względu na fakt, że witamina D jest w naszym organizmie bardzo aktywna biologicznie i ma wielokierunkowe oddziaływanie, nazywa się ją prohormonem[3]. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a poza tym m.in. pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, wspiera utrzymanie zdrowych kości czy pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni[4].

Rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy A i D należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jak sama nazwa wskazuje, przyswajalność tych witamin jest ściśle związana z obecnością tłuszczów w pokarmach, które spożywamy. 

Warto wiedzieć, że Polsce wszystkie margaryny są wzbogacane w witaminy A i D, dzięki czemu stanowią one ich dodatkowe źródło w diecie[5].

Zwykle, w margarynach witamina A znajduje się na poziomie 600–900 µg/100 g produktu, zaś witamina D obecna jest w ilości 5,0-7,5 µg/100 g produktu. Niektórzy producenci dobrowolnie wzbogacają margaryny w witaminę E.


[1] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj/pol

[2] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja 2012. Instytut Żywności i Żywienia

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/witamina-d-a-covid-19-aktualny-stan-wiedzy/

[4] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj/pol

[5] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20101741184/O/D20101184.pdf