Margaryna towarzyszy nam już od ponad 150 lat. W tym czasie przechodziła wiele zmian.
Dziś być jednym z najbardziej korzystnych, smacznych i zrównoważonych źródeł roślinnego tłuszczu w diecie. Oryginalny przepis przygotowany na zlecenie Napoleona III stanowił mieszankę odtłuszczonego mleka, wody i tłuszczu zwierzęcego. Z biegiem lat tłuszcze zwierzęce w przepisie stopniowo zastępowane były bardziej pożądanymi olejami i tłuszczami roślinnymi.
Około roku 1925 margaryny zaczęto wzbogacać w witaminy A i D w celu uniknięcia niedoborów tych witamin. W latach 60-tych zeszłego wieku w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia pojawiły się pierwsze margaryny niskotłuszczowe. Natomiast w latach 90-tych pojawiły się pierwsze margaryny bez tłuszczów trans. Trwające doskonalenie przepisu na margarynę pozwoliło na praktycznie całkowite usunięcie tych tłuszczów.