Nie. Większość Polaków spożywa zbyt dużo tłuszczów, szczególnie tych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są przede wszystkim tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone spożywane w nadmiarze wpływają niekorzystnie na zdrowie, ponieważ mogą przyczynić się do wzrostu stężenia cholesterolu frakcji LDL, który jest czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Zależność taką potwierdziły wyniki licznych badań epidemiologicznych (m.in. Framingham Heart Study, Lipid Research Clinics Trial). Naukowcy udowodnili również, iż zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych nienasyconymi, może skutkować zmniejszeniem stężenia cholesterolu we krwi.
Warto podkreślić, że kwasami tłuszczowymi niezbędnymi do zachowania zdrowia są kwasy tłuszczowe wielonienasycone (należące do kwasów tłuszczowych nienasyconych). Organizm człowieka nie jest zdolny do ich samodzielnej produkcji, dlatego muszą być dostarczane z dietą. Poza tym, jak wspomniano, kwasy te (np. linolowy omega-6 oraz alfa-linolenowy omega-3) wspomagają utrzymanie stężenia cholesterolu we krwi na prawidłowym poziomie, a ich długołańcuchowe formy – EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. DHA dodatkowo jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu oraz ostrego widzenia.