W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie witaminą D, ponieważ coraz więcej badań wskazuje na jej wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka. Witamina D przestała być kojarzona wyłącznie z gospodarką wapniowo-fosforanową, a jej niedobory z krzywicą u dzieci. Przełomowe okazały się odkrycia, które udowodniły, że witamina D może oddziaływać również na serce, mózg oraz komórki jelita i trzustki.
Postęp nauk medycznych i szybki rozwój metod diagnostycznych pozwoliły naukowcom dokładniej przyjrzeć się funkcjom, jakie witamina D pełni w organizmie człowieka. Prócz głównej roli – utrzymaniu homeostazy wapniowo-fosforanowej, związek ten okazał się być także regulatorem odpowiedzi immunologicznej.
Niedobór witaminy D może zaburzać odporność, a także przyczynić się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Związek ten wykazuje także działanie przeciwnowotworowe, może hamować wzrost komórek raka, a także ograniczać powstawanie przerzutów. Badania potwierdziły także rolę witaminy D w regulacji ciśnienia tętniczego, profilaktyce chorób układu krążenia, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Niskie stężenie witaminy D u osób w wieku podeszłym związane jest z zaburzeniami procesów poznawczych, a także chorobą Alzheimera.
Nazwą „witamina D” określa się kilka związków, których wspólną cechą jest budowa cząsteczki, składającej się z czterech pierścieni. Najbardziej wydajnym źródłem witaminy D jest jej endogenna synteza w organizmie. W skórze pod wpływem promieni słonecznych (promieniowania UVB) z cholesterolu powstaje związek 7-dehydrocholesterol, który jest prekursorem witaminy D. Witaminę D2, czyli ergokalcyferol odnajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego. Natomiast witamina D3, inaczej cholekalcyferol znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Do głównych źródeł pokarmowych witaminy D należą tłuste ryby, wątróbka, żółtko jaj, mleko i jego przetwory oraz grzyby. Znaczną ilość witaminy D zawiera także żywność wzbogacana (np. margaryny miękkie, płatki śniadaniowe). Witamina D zawarta w żywności znajduje się w formie nieaktywnej, a procesy odpowiedzialne za jej aktywację metaboliczną zachodzą w wątrobie i nerkach.
Tabela 1. Zawartość witaminy D w wybranych produktach spożywczych w kolejności malejącej (µg/100g produktu)
Produkt | Witamina D |
Śledź w oleju | 20,22 |
Pstrąg tęczowy, świeży | 13,60 |
Łosoś, świeży | 13,00 |
Makrela, wędzona | 8,40 |
Margaryna miękka, 60% tłuszczu | 6,25 |
Żółtko jaja kurzego | 4,50 |
Pieczarka uprawna, świeża | 1,94 |
Schab, pieczony | 0,86 |
Masło ekstra | 0,76 |
Wieprzowina, szynka surowa | 0,70 |
Badania epidemiologiczne wykazały, że niedobór witaminy D jest powszechny nie tylko w Polsce, ale także w Europie Środkowej. Unikanie słońca, powszechne stosowanie filtrów słonecznych, a także niska podaż witaminy D z dietą pogłębiają ten problem W 2013 roku Zespół Ekspertów wydał zalecenia regularnej suplementacji witaminą D począwszy od pierwszych dni życia aż do późnej starości. Osoby dorosłe powinny suplementować witaminę D w dawce 800-2000 IU/dobę od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli w miesiącach letnich nie jest zapewniona synteza skórna.