hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia ws. spożycia tłuszczów

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaktualizowała wytyczne dotyczące spożycia tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Celem nowych rekomendacji jest „zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i wzrostu występowania dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów”.

Wytyczne dot. tłuszczów ogółem w diecie

  • WHO zauważa, że zarówno ilość, jak i jakość są ważne dla utrzymania zdrowia.
  • WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. Przykładowo więc, w przypadku osoby, której dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2 000 kcal, sugeruje się spożywanie maksymalnie 600 kcal z tłuszczów, co przekłada się na 66,7 g tłuszczów.
  • Dla zachowania zdrowia istotna jest jednak nie tylko ilość, ale i jakość przyjmowanych tłuszczów. Tłuszcze spożywane przez wszystkich w wieku 2 lat i starszych powinny stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tłuszcze występujące m.in. w tłustych rybach morskich, orzechach, olejach roślinnych takich jak rzepakowy oraz w margarynach miękkich (kubkowych).
  • Wartość kaloryczną spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych (występujących m.in. w czerwonym mięsie, produktach mlecznych, maśle, oleju palmowym czy kokosowym) należy ograniczyć do maksymalnie 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
  • Wartość energetyczna pochodząca z kwasów tłuszczowych trans, zarówno pochodzenia przemysłowego, jak i występujących w produktach mlecznych pochodzących od przeżuwaczy (krowy lub owce), powinna być ograniczona do maksymalnie 1% całkowitego poboru energii.

Kwasy tłuszczowe nasycone i trans

  • Zgodnie z wytycznymi WHO, kwasy tłuszczowe nasycone i trans w diecie można zastąpić innymi składnikami odżywczymi, takimi jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego lub węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik pokarmowy, takiej jak produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe.
  • Nasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w: tłustym mięsie, produktach mlecznych oraz twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee, smalec, olej palmowy i olej kokosowy.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) aktualizują swoją koncepcję zdrowej diety, aby odzwierciedlić najnowsze dowody naukowe dotyczące związku między dietą a zdrowiem człowieka, ale także między zdrowiem człowieka a zdrowiem planety (poprzez zrównoważone systemy rolno-spożywcze).

 

Opublikowane wytyczne, wraz z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi wolnych cukrów, niecukrowych substancji słodzących i sodu, a także planowanymi wytycznymi dotyczącymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i substytutów soli o niskiej zawartości sodu, stanowić będą podstawę koncepcji zdrowej diety wg WHO.