Tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Jednak, obok białek, są także niezbędne do budowy komórek oraz produkcji substancji biologicznie czynnych.
Tłuszcze omega-3 zbudowane są z długich łańcuchów węglowych, pomiędzy którymi występują co najmniej 2 wiązania podwójne. Ich głównym reprezentantem jest kwas alfa-linolenowy (ALA), z którego mogą powstawać kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). W organizmie człowieka przemiana ALA do DHA i EPA jest procesem mało wydajnym, dlatego też należy je spożywać wraz z dietą.
Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią wiele funkcji w organizmie:
Tłuszcze omega 3 warunkują prawidłowe widzenie. Kwas dokozaheksaenowy stanowi podstawowy budulec błon komórkowych czopków i pręcików siatkówki oka, które umożliwiają nam widzenie nocne i barwne.
Z kwasu DHA zbudowane są także komórki układu nerwowego. Co więcej, tłuszcz ten może wpływać na wzrost neuronów, przyczyniając się do ich większego rozgałęzienia. Nie powinno go zabraknąć w diecie kobiet ciężarnych, ponieważ odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego u płodu.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia normę odpowiedniego spożycia ALA w diecie dzieci, młodzieży i dorosłych ustalono na 0,5% energii z diety. Zapotrzebowanie na tłuszcze DHA i EPA zależne jest od wieku. Dzienna podaż DHA w przypadku:
Bogatym źródłem tłuszczów omega-3, szczególnie kwasu alfa-linolenowego, są oleje roślinne oraz orzechy i nasiona.
ALA odnajdziemy przede wszystkim w oleju lnianym, rydzowym, rzepakowym i sojowym, a także orzechach włoskich, siemieniu lnianym oraz nasionach chia.
Produkt |
Wielkość porcji w g |
Olej rzepakowo-sojowy | 10 |
Olej rzepakowy uniwersalny | 12 |
Olej rzepakowy | 12 |
Olej sojowy | 15 |
Olej z zarodków pszennych | 18 |
Margaryna miękka, 70% tłuszczu | 40 |
Margaryna miękka, 60% tłuszczu | 83 |
Margaryna miękka, 80% tłuszczu | 84 |
Oliwa z oliwek | 120 |
Słonina | 159 |
Olej słonecznikowy | 164 |
Olej kukurydziany | 222 |
Olej sezamowy | 263 |
Smalec | 345 |
Masło ekstra | 357 |
Olej z pestek winogron | 625 |
Z kolei EPA i DHA znajdują się w tłustych rybach morskich takich jak śledź, makrela, halibut czy łosoś, owocach morza oraz algach. Tłuszcze z rodziny omega-3 obecne są również w żywności funkcjonalnej, np. margarynach miękkich.
Rodzaj ryby |
Ilość ryby w g |
Łosoś, świeży | 9 |
Makrela, wędzona | 9 |
Sardynka w oleju | 10 |
Pstrąg tęczowy, świeży | 11 |
Śledź, solony | 14 |
Śledź marynowany | 14 |
Makrela, świeża | 14 |
Śledź wędzony „Pikling” | 17 |
Śledź w oleju | 19 |
Śledź, świeży | 19 |
Łosoś, wędzony | 20 |
Sardynka, świeża | 25 |
Tuńczyk, świeży | 25 |
Węgorz, świeży | 30 |
Halibut biały, świeży | 49 |
Morszczuk, świeży | 51 |
Flądra, świeża | 69 |
Pstrąg strumieniowy, świeży | 69 |
Węgorz, wędzony | 96 |
Tuńczyk w wodzie | 100 |
Szczupak, świeży | 109 |
Sola, świeża | 132 |
Dorsz, świeży | 139 |
Mintaj, świeży | 139 |
Dorsz, wędzony | 139 |
Karp, świeży | 156 |
Sandacz, świeży | 167 |
Tuńczyk w oleju | 167 |
Okoń, świeży | 500 |