Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) podaje, że mamy powody do optymizmu. W latach 1950-2012 przeciętna długość życia w Polsce wzrosła u mężczyzn z 56,1 lat do 72,7 lat, a u kobiet z 61,7 do 81 lat. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest z pewnością wiele, ale według naukowców z IŻŻ, jedną z najbardziej istotnych jest znacząca poprawa składu i jakości codziennej diety Polaków.
Spożycie tłuszczów ogółem w latach 1950-2012 zwiększyło się w naszym kraju niemal trzykrotnie: z 11,2 kg na osobę rocznie do 32,3 kg. Na szczęście nie była to tylko zmiana ilościowa, ale także jakościowa.
– W badanym okresie wyraźnie wzrosło spożycie tłuszczów roślinnych, zwłaszcza po 1989 r., co wyraźnie dodatnio koreluje ze wzrostem długości życia. Co więcej, rosnącemu udziałowi tłuszczów roślinnych w diecie w ostatnich latach towarzyszył spadek spożycia tłuszczów zwierzęcych, co dodatkowo wzmocniło efekt profilaktyczny.
Trzeba pamiętać, że tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze stanowią istotny czynnik ryzyka zachorowalności nie tylko na choroby układu krążenia (miażdżyca, zawały, udary), ale także na otyłość i wiele nowotworów złośliwych – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Z analizy IŻŻ wynika, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w Polsce utrzymuje się obecnie na poziomie około 45 gramów na osobę dziennie. Warto przypomnieć, że ich głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (np. masło, śmietana, mięso, jaja, sery), ale także niektóre tłuszcze roślinne (np. olej palmowy, olej kokosowy).
45 gramów tłuszczów nasyconych dostarcza 405 kcal. Przy diecie 2000 kcal tłuszcze nasycone dostarczają zatem aż 20% energii, podczas gdy zalecenia WHO mówią o maksymalnej ilości 10%!
Aby ułatwić konsumentom dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych w zakresie spożycia tłuszczów, eksperci IŻŻ przypominają podstawowe fakty i zalecenia:
TŁUSZCZ / ŹRÓDŁO TŁUSZCZU | (+) ZALECANE, (-) NIEZALECANE, (+/-)* |
Olej rzepakowy | + |
Olej lniany | + |
Oliwa z oliwek | + |
Olej palmowy | – |
Olej kokosowy | – |
Olej słonecznikowy | +/- |
Olej sojowy | +/- |
Masło | +/- |
Margaryna miękka | + |
Margaryna twarda | – |
Śmietana | +/- |
Jaja | +/- ** |
Ser żółty | +/- |
Mięso | +/- |
Tłuste ryby | + |
Tran | + |
Orzechy | + |
* w ograniczonych ilościach
** osoby zdrowe 4-6 jaj tygodniowo, osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego do 3 jaj
Na podst.: Instytut Żywności i Żywienia