“Badanie obala tezę powrotu do jedzenia masła”, mówi Frank Hu, współautor badania, profesor żywienia i epidemiologii. „Pojedyncze nasycone kwasy tłuszczowe występują w różnych produktach: czerwonym mięsie, nabiale, maśle, smalcu, czy oleju palmowym. W związku z tym nierealne jest różnicowanie poszczególnych typów nasyconych kwasów tłuszczowych w opracowywaniu zaleceń żywieniowych, jak próbują to robić niektórzy badacze. Zamiast tego, korzystniej jest zastępować wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe kwasami nienasyconymi – znajdziemy je w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach, darach morza – czy wysokiej jakości węglowodanami„.
Dotychczasowe wyniki badań wykazywały jedynie, że pojedyncze nasycone kwasy tłuszczowe wpływały w różny sposób na poziom lipidów we krwi, ale niewiele wiadomo było na temat związku pomiędzy spożyciem pojedynczych nasyconych kwasów tłuszczowych, a ryzykiem zachorowalności na chorobę wieńcową serca. Dlatego zespół badaczy z Uniwersytetu Harvarda poddał analizie dane z 20 i 26 letniej obserwacji, zawierające wyniki 115 tys. uczestników badań w USA. Badani informowali o swojej diecie oraz stanie zdrowia za pomocą kwestionariuszy wypełnianych raz na cztery lata.
Badanie pokazało, że wyższe spożycie najczęściej przyjmowanych wraz z żywnością nasyconych kwasów tłuszczowych: laurynowego, mirystynowego, palmitynowego oraz stearynowego – wiąże się ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 24%.
Natomiast zastąpienie kwasu palmitynowego – najpopularniejszego nasyconego kwasu tłuszczowego – tłuszczami nienasyconymi zmniejsza je aż o 10 do 12%.
“Zastępowanie produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszczami nienasyconymi w naszej diecie jest jednym z najprostszych sposobów obniżania ryzyka zachorowania na choroby serca”, dodał Walter Willett, współautor badania, profesor epidemiologii oraz żywienia.
Materiał powstał w oparciu o informację ze strony: www.bmj.com/content/355/bmj.i5796.
PAP, PFPŻ ZP
Produkt / gram
|
C12:0
|
C14:0
|
C16:0 (Palmitynowy) |
C18:0
|
Inne
|
Total SAFA |
Total
|
Masło | 2,6 | 7,5 | 21,7 | 10,0 | 9,6 | 51,4 | 81,1 |
Olej kokosowy | 44,6 | 16,8 | 8,2 | 2,8 | 14,1 | 86,5 | 100 |
Olej palmowy | 0,1 | 1,0 | 43,5 | 4,3 | 0,4 | 49,3 | 100 |
Oliwa z oliwek | 0 | 0 | 11,3 | 2,0 | 0,4 | 13,8 | 100 |
Olej rzepakowy | 0 | 0 | 4,3 | 2,1 | 1,0 | 7,4 | 100 |
Olej słonecznikowy | 0 | 0 | 5,9 | 4,5 | 0 | 10,3 | 100 |
Margaryna (60%) | 0,2 | 0,2 | 6,4 | 4,8 | 0,6 | 12,1 | 59,8 |
Źródło: USDA – United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA Food Composition Databases https://ndb.nal.usda.gov/ndb/