W Polsce według raportu GUS (wydanego w styczniu 2016 roku), choroby kardiologiczne są przyczyną aż 46 proc. zgonów. Leczenie zapobiegawcze, które zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób nawet w niewielkim odsetku, może znacząco zmniejszyć liczbę osób, u których rozwiną się CVD i koszty ich opieki, zarówno w skali krajowej jak i globalnej.
Eksperci Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association/ AHA) dokonali przeglądu badań i prac z zakresu wpływu spożycia tłuszczów na choroby układu krążenia, w tym najnowsze dowody naukowe dotyczące znaczenia zastąpienia tłuszczów nasyconych innymi rodzajami tłuszczów i węglowodanami.
Zamiana tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi powinna być wdrażana jako część modelu ogólnej zdrowej diety tj. dieta DASH czy dieta śródziemnomorska, co zostało podkreślone w wytycznych dotyczących stylu życia AHA/American College of Cardiology z 2013 r. oraz w dietetycznych wytycznych dla Amerykanów na lata 2015-2020.
********
Frank M. Sacks, Alice H. Lichtenstein, Jason H.Y. Wu, Lawrence J. Appel, Mark A. Creager, Penny M. Kris-Etherton, Michael Miller, Eric B. Rimm, Lawrence L. Rudel, Jennifer G. Robinson, Neil J. Stone, Linda V. Van Horn. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. 2017. Circulation. 2017;135:00.
Streszczenie artykułu dostępne jest na stronie: Sacks et al., 2017.