hamburger

W diecie

« powrót do listy

Fakty i mity: margaryna, tłuszcz, cholesterol

MIT: W margarynie występuje duża ilość szkodliwego niklu

Nikiel wykorzystuje się w procesie utwardzania płynnych olejów roślinnych, czyli jednej z metod produkcji twardych margaryn. W postaci koloidalnego metalu lub mrówczanu niklu jest on stosowany jako katalizator, czyli substancja przyspieszająca przebieg reakcji. Po zakończonym procesie związek ten jest jednak usuwany. Dostępne na rynku margaryny nie zawierają niklu więcej niż 0,2 mg/kg. Oszacowano, iż taka ilość nie zagraża zdrowiu człowieka.

MIT: Olej rzepakowy jest źródłem szkodliwego kwasu erukowego

Współczesne odmiany rzepaku są bezerukowe „0”. Zawartość kwasu erukowego zredukowano w nich do < 0,5%. Olej pozyskiwany z nasion rzepaku jest bezpieczny dla zdrowia.

MIT: Cholesterol jest niepotrzebny do zachowania zdrowia

Cholesterol występuje we wszystkich komórkach organizmu człowieka. Największe jego ilości znajdują się w wątrobie i tkance nerwowej. Powstają z niego m.in. hormony płciowe, witamina D oraz sole żółciowe, które wspomagają trawienie tłuszczu. Zbyt niski poziom, jak i zbyt wysoki poziom cholesterolu wpływa niekorzystnie na stan zdrowia, dlatego wyniki należy zawsze skonsultować z lekarzem.

FAKT: Rośliny nie są znaczącym źródłem cholesterolu

W roślinach cholesterol występuje w śladowych ilościach, dlatego m.in. oleje roślinne nie są jego źródłem w diecie. Bogate w cholesterol są przede wszystkim tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak np. masło, śmietana, tłuste mięso, a także podroby i żółtko jaja.

FAKT: Tłuszcz jest źródłem skoncentrowanej energii

Tłuszcze, w porównaniu do białek i węglowodanów są znacznie bardziej kaloryczne. 1 gram tłuszczu to 9 kcal, natomiast 1 g węglowodanów lub białka daje 4 kcal.

FAKT: Tłuszcze roślinne zawierają kwasy nasycone

Tłuszcze roślinne, takie jak np. olej kokosowy czy palmowy zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. W oleju kokosowym stanowią one ponad 85% ogólnej puli kwasów tłuszczowych, natomiast w oleju palmowym około 50%. Oliwa z oliwek zawiera około 14% kwasów nasyconych. Natomiast ilość kwasów nasyconych w margarynie zależy od zawartości tłuszczu ogółem. Do 10% kwasów tłuszczowych nasyconych znajduje się m.in. w oleju z pestek winogron, z orzechów włoskich, lnianym czy rzepakowym.

10 faktów o oleju palmowym

Cholesterol