Wychodząc naprzeciw rekomendacjom takich instytucji jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) producenci margaryn nie tylko ograniczyli zawartość kwasów tłuszczowych trans do przeciętnego poziomu mniejszego od 1% (w przeliczeniu na produkt), ale również dołożyli starań, aby towarzyszyły temu inne korzystne zmiany:
Podstawą działań mających na celu udoskonalenie składu margaryn na poziomie europejskim był dobrowolny Kodeks Dobrych Praktyk IMACE – Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn, który został pierwotnie przyjęty w 1995 r.
W Polsce również wiele się zmieniło w przeciągu kilku ostatnich lat. Zmianę tę zauważa Ministerstwo Zdrowia, które podaje, że:
Zobacz broszurę IMACE – Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn na temat osiągnięć w zakresie reformulacji w sektorze margaryn >>
Historia sukcesu – reformulacja produktów przez producentów margaryn