Dowiedziono ponadto, że zastąpienie nawet niewielkiej puli nasyconych kwasów tłuszczowych nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, węglowodanami pochodzącymi z produktów pełnoziarnistych lub białkiem roślinnym istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
Badanie wyróżnia się nie tylko liczbą uczestników, ale również ponad 24-letnim czasem obserwacji. W analizie wykorzystano informacje uzyskane od 73 147 uczestniczek badania Nurses’ Health Study (1984-2012) oraz 42 635 mężczyzn zrekrutowanych do projektu Health Professionals Follow-up Study (1986 – 2010). Sposób żywienia oceniano na początku badania oraz co 4 lata wykorzystując kwestionariusz częstotliwości spożycia (FFQ).
Średnie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych wynosiło 9 – 11.3 % wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. Przy czym największym udziałem w tej puli odznaczały się kwas laurynowy (12:0), mirystynowy (14:0), palmitynowy (16:0), stearynowy (18:0).
1 „Intake of individual saturated fatty acids and risk of coronary heart disease in US men and women: two prospective longitudinal cohort studies”, Geng Zong, Yanping Li, Anne J. Wanders, Marjan Alssema, Peter L. Zock, Walter C. Willett, Frank B. Hu, and Qi Sun