hamburger

W diecie

« powrót do listy

Nasycone kwasy tłuszczowe - redukcja 1% też korzystna

Wyniki opublikowane na łamach listopadowego numeru British Medical Journal potwierdziły dobrze udokumentowaną zależność między nadmiernym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i wzrostem ryzyka choroby niedokrwiennej serca1.

Dowiedziono ponadto, że zastąpienie nawet niewielkiej puli nasyconych kwasów tłuszczowych nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, węglowodanami pochodzącymi z produktów pełnoziarnistych lub białkiem roślinnym istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.

Badanie wyróżnia się nie tylko liczbą uczestników, ale również ponad 24-letnim czasem obserwacji. W analizie wykorzystano informacje uzyskane od 73 147 uczestniczek badania Nurses’ Health Study (1984-2012) oraz 42 635 mężczyzn zrekrutowanych do projektu Health Professionals Follow-up Study (1986 – 2010). Sposób żywienia oceniano na początku badania oraz co 4 lata wykorzystując kwestionariusz częstotliwości spożycia (FFQ).

Średnie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych wynosiło 9 – 11.3 % wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. Przy czym największym udziałem w tej puli odznaczały się  kwas laurynowy (12:0), mirystynowy (14:0), palmitynowy (16:0), stearynowy (18:0).

Wykazano, że u osób z najwyższym poziomem spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych ryzyko choroby niedokrwiennej serca jest wyższe o 18% w porównaniu do osób charakteryzującym się ich niskim spożyciem.

 

Z kolei, zastąpienie 1% wartości energetycznej diety pochodzącej ze spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych (głównie 12:0 – 18:0) równoważną porcją węglowodanów z produktów pełnoziarnistych, białkiem roślinnym lub wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi prowadzi do zmniejszenia od 6 do 8% ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

 

Polskie Towarzystwo Dietetyki podaje, że warto zatem uwzględnić przedstawione wyniki w zaleceniach kierowanych do osób z grupy ryzyka chorób układu krążenia.

 

„Intake of individual saturated fatty acids and risk of coronary heart disease in US men and women: two prospective longitudinal cohort studies”, Geng Zong, Yanping Li, Anne J. Wanders, Marjan Alssema, Peter L. Zock, Walter C. Willett, Frank B. Hu, and Qi Sun

Tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko chorób serca

Tłuszcze nienasycone pozwalają żyć dłużej