Dieta śródziemnomorska uznawana jest przez dietetyków za najzdrowszą dietę na świecie.
To w dużej mierze dzięki niej mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego cieszą się dobrym zdrowiem i samopoczuciem do późnych lat życia. Jak wiadomo podstawą diety śródziemnomorskiej są ryby, owoce, warzywa, czerwone wino i zdrowe tłuszcze pochodzące z oliwy tłoczonej z oliwek. W naszym klimacie gaje oliwne co prawda nie mają szansy się przyjąć, ale i my mamy swoją oliwę północy. Jest nią olej rzepakowy.
Okazuje się, że olej rzepakowy posiada podobny skład co legendarna oliwa z oliwek, a pod niektórymi względami nawet ją przewyższa. Olej rzepakowy rafinowany:
Taki skład i zawartość witamin w oleju rzepakowym decyduje o jego walorach żywieniowych. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 zawarte w oleju rzepakowym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i utrzymywać właściwe wartości ciśnienia tętniczego. To jak wiadomo istotny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.
Ponadto kwas linolenowy z grupy Omega-3 sprzyja rozwojowi mózgu i redukuje stany zapalne1. Dlatego olej rzepakowy można polecić osobom w każdym wieku – dzieciom od 6 miesiąca życia, młodzieży w okresie adolescencji, kobietom w ciąży, osobom starszym.
Olej rzepakowy z uwagi na ogólnodostępność od lat zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Co ważne, jego zastosowanie może być bardzo uniwersalne. Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia (aż 242°C) świetnie nadaje się do obróbki termicznej, np. smażenia, ale ze względu na jego skład i zawartość kwasów Omega-3 oraz innych składników, można go z powodzeniem używać na zimno do sałatek, surówek, sosów2.
Istotną zaletą rafinowanego oleju rzepakowego jest także jego neutralny smak i zapach, przez co nie dominuje on nad innymi składnikami potrawy, pozwalając wydobyć ich naturalne walory smakowo-aromatyczne. Olej rzepakowy posiada dużą zawartość antyoksydantów, naturalnej witaminy E, co bardzo ułatwia jego przechowywanie i zabezpiecza przed psuciem. Wystarczy postawić go w chłodnym, nieco zacienionym miejscu i używać przy każdej okazji, ciesząc się jego subtelnym smakiem i dobroczynnym wpływem na nasze zdrowie.