hamburger

Aktualności

« powrót do listy

Tłuszcze roślinne źródłem NNKT

Tłuszcze pochodzenia roślinnego stanowią źródło pożądanych nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy wpływają m.in. na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu.

Oleje roślinne, takie jak olej lniany, z orzechów włoskich, z pestek winogron czy sojowy, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe należy spożywać przede wszystkim na zimno.

Olej rzepakowy czy oliwę, zawierające duże ilości kwasów jednonienasyconych, można wykorzystać do krótkotrwałego smażenia.

Natomiast oleje kokosowy czy palmowy, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej odporne na wysokie temperatury.

Porównanie składu różnych tłuszczów roślinnych znajduje się w artykule >> Tłuszcze roślinne

Tłuszcze i oleje roślinne

Olej rzepakowy – oliwa krajów północy