Tłuszcze roślinne pozyskuje się przede wszystkim z nasion takich jak:
a także z pestek dyni czy winogron.
Popularne są również oleje z orzechów:
Tłuszcze roślinne pozyskuje się również z miąższu owoców:
a nawet z zarodków (olej kukurydziany) i otrębów ryżowych (olej ryżowy).
Tłuszcze pochodzenia roślinnego stanowią przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego większość z nich w temperaturze pokojowej występuje w formie płynnej.
Oleje roślinne, takie jak olej lniany, z orzechów włoskich, z pestek winogron czy sojowy, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe należy spożywać przede wszystkim na zimno.
Olej rzepakowy czy oliwę, zawierające duże ilości kwasów jednonienasyconych, można wykorzystać do krótkotrwałego smażenia.
Natomiast oleje kokosowy czy palmowy, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej odporne na wysokie temperatury.
Źródło: *H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczych żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005; U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2014.