Każdy kierowca wie, że do prawidłowej pracy silnika samochodowego potrzebne są dobrej jakości paliwo i odpowiedni olej. To on zmniejsza współczynnik tarcia, zapobiega korozji i wydatnie zwiększa czas eksploatacji pojazdu. Podobnie z ludzkim organizmem. On także do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniego paliwa i oleju. Tę rolę w naszym organizmie pełnią tłuszcze. Są one nie tylko źródłem energii i budulcem naszych komórek. To one umożliwiają wchłanianie tak ważnych dla naszego organizmu witamin, jak A, D, E, K. To one stymulują rozwój neuronów i pracę mózgu. To one zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszemu sercu i narządowi wzroku. Dlatego zgodnie z piramidą zdrowego żywienia udział tłuszczów w diecie dorosłego człowieka powinien wynosić 20-35%.
Pamiętajmy, że tłuszcze są źródłem energii, stanowią budulec komórek, umożliwiają wchłanianie witamin, stymulują rozwój neuronów, a także zapewniają prawidłową pracę serca, mózgu, wzroku.
Tłuszcze kojarzą nam się najczęściej z mięsem i wędlinami, ale przecież występują również w produktach mlecznych, w słodyczach, orzechach. Niemal wszędzie. Tylko czy każdy tłuszcz jest taki sam i jednakowo dobrze służy naszemu zdrowiu?
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) najbardziej pożądanymi dla naszego organizmu są nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie z rodziny n-6 i n-3 (znane również jako kwasy omega 3 i omega 6) i to one powinny zastąpić tłuszcze nasycone występujące w nadmiarze w naszej diecie.
Według profesora Mirosława Jarosza – dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych zwiększa ryzyko wystąpienia chorób wieńcowo-naczyniowych, otyłości, a nawet nowotworów. Na szczęście Polacy już to chyba zrozumieli. Z badań obejmujących lata 1950-2012 wynika, że zaobserwowane w tym czasie pozytywne zmiany nawyków żywieniowych (wzrost spożycia warzyw i owoców, tłuszczów roślinnych, ryb, a wraz z nimi witamin C, E i D, spadek spożycia mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych i soli) miały istotny wpływ na wydłużenie się średniej długości trwania życia Polaków z 56-62 lat (mężczyźni-kobiety) do 73-81 lat – przekonuje profesor Jarosz1. Wciąż jednak potrzebna jest w tym względzie szeroka edukacja zdrowotna.
Pamiętajmy, że tych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania zdrowych tłuszczów nasz organizm sam nie wyprodukuje i musimy je dostarczyć wraz z dietą. Najbardziej efektywnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne i ryby. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i lnianym, miękkiej margarynie, tłustych rybach, tranie, orzechach, pestkach.
Korzyści wynikające z dostarczania organizmowi zdrowych tłuszczów w odpowiedniej ilości i proporcji są bardzo wymierne. Dzięki nim możemy nie tylko obniżyć stężenie trójglicerydów i unormować ciśnienie tętnicze, ale również zapobiegać zakrzepom żylnym, chorobie niedokrwiennej, problemom wieńcowym. Krótko mówiąc możemy zapewnić naszemu organizmowi dłuższe i sprawniejsze funkcjonowanie. A przecież każdemu z nas na tym zależy.