hamburger

W diecie

« powrót do listy

Źródła tłuszczu w diecie

Tłuszcze widoczne

Produkty żywnościowe zawierają różne ilości tłuszczu. Niektóre z nich, takie jak masło czy olej składają się prawie lub w 100% z tłuszczu. Są bezpośrednio kojarzone z tym składnikiem i podobnie jak margarynę czy smalec klasyfikuje się je jako „tłuszcze widoczne”.

 

Tłuszcze niewidoczne

Około połowy tłuszczu w diecie Polaków pochodzi z produktów, które zawierają tłuszcze niewidoczne gołym okiem, ale stanowiące integralną część żywności.

Są to produkty takie jak np. ciastka, chipsy, frytki, kiełbasy, pasztety czy parówki. Na rysunku 1. przedstawiono liczbę łyżeczek tłuszczu (1 łyżeczka = 5 g tłuszczu) znajdującą się w porcji danego produktu.

 

tluszcz_wdiecie

Rysunek 1. Liczba łyżeczek tłuszczu w wybranych produktach spożywczych. Dane szacunkowe na podstawie informacji zamieszczonych na etykietach danych produktów.

Źródła kwasów omega-3

Tłuszcze i oleje roślinne