Tłuszcze to najbardziej kaloryczne makroskładniki pokarmowe. Jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal (w porównaniu do 4 kcal w przypadku białka i węglowodanów).
Termin „tłuszcz” z reguły przywodzi na myśl negatywne skojarzenia, ale należy pamiętać, że pod tą nazwą kryje się bardzo różnorodna grupa substancji chemicznych. Niektóre z nich są niezbędne do optymalnego rozwoju i funkcjonowania organizmu.
Trudno zatem zdefiniować optymalny dla wszystkich udział tłuszczu w diecie. Akceptowany zakres spożycia (Acceptable Macronutrient Distribution Ranges, AMDR) dla tłuszczu zmienia się w zależności od wieku:
AMDR:
Ponieważ tłuszcze są najbardziej kalorycznym makroskładnikiem (i doskonałym nośnikiem smaku), wysokie ich spożycie może prowadzić do nadmiernej konsumpcji energii, co przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości, a w konsekwencji zwiększa ryzyko chorób serca i nowotworów. Jednak zbyt niska podaż tłuszczu w diecie (diety bardzo niskotłuszczowe) może sprzyjać obniżeniu wchłaniania rozpuszczonych w tłuszczach witamin (A, D, E i K) oraz niewystarczającej podaży niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zalecenia dotyczące udziału tłuszczu w diecie dla polskiej populacji rekomendują:
Zaleca się ponadto, następujące wartości dziennej podaży wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: