hamburger

W sklepie

« powrót do listy

Żywność funkcjonalna – co to jest, korzyści z jej spożywania

Termin „żywność funkcjonalna” definiuje produkty spożywcze, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie człowieka ponad ich efekt odżywczy.

Spożycie żywności tego typu może poprawiać stan zdrowia czy samopoczucie, a także zmniejszać ryzyko chorób.

Należy podkreślić fakt, iż żywność funkcjonalna wyglądem musi przypominać żywność konwencjonalną, nie mogą to być tabletki, krople czy kapsułki. Żywność ta powinna stanowić jeden z elementów prawidłowo zbilansowanej „normalnej” diety.

Kiedy żywność jest „funkcjonalna”?

Wysoka jakość zdrowotna produktów funkcjonalnych wynika przede wszystkim z obecności w nich substancji bioaktywnych, korzystnie regulujących przemiany fizjologiczne, a także z właściwych proporcji poszczególnych składników pokarmowych. Prozdrowotne oddziaływanie tej żywności powinno być potwierdzone przez niezależne badania naukowe prowadzone z udziałem ludzi. Bez odpowiedniej dokumentacji klinicznej dany produkt nie może uzyskać miana „żywności funkcjonalnej”.

zywnosc_funkcjonalna

Składniki bioaktywne żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna najczęściej wzbogacana jest w takie substancje bioaktywne jak:

  • witaminy i składniki mineralne,
  • bakterie probiotyczne, prebiotyki i synbiotyki,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • białka, aminokwasy i peptydy,
  • stanole i sterole roślinne,
  • błonnik pokarmowy,
  • oligosacharydy, poliole,
  • cholinę i lecytynę,
  • substancje fitochemiczne.

Kto może spożywać żywność funkcjonalną?

Żywność funkcjonalną zgodnie z jej przeznaczeniem może spożywać każdy. Jeśli dany rodzaj żywności skierowany jest do grupy osób o szczególnych potrzebach żywieniowych lub zagrożonych chorobą, stosowną informację konsument odnajdzie na opakowaniu produktu.

Sterole i stanole roślinne jako funkcjonalny dodatek

Żywność funkcjonalna