Spożycie żywności tego typu może poprawiać stan zdrowia czy samopoczucie, a także zmniejszać ryzyko chorób.
Należy podkreślić fakt, iż żywność funkcjonalna wyglądem musi przypominać żywność konwencjonalną, nie mogą to być tabletki, krople czy kapsułki. Żywność ta powinna stanowić jeden z elementów prawidłowo zbilansowanej „normalnej” diety.
Wysoka jakość zdrowotna produktów funkcjonalnych wynika przede wszystkim z obecności w nich substancji bioaktywnych, korzystnie regulujących przemiany fizjologiczne, a także z właściwych proporcji poszczególnych składników pokarmowych. Prozdrowotne oddziaływanie tej żywności powinno być potwierdzone przez niezależne badania naukowe prowadzone z udziałem ludzi. Bez odpowiedniej dokumentacji klinicznej dany produkt nie może uzyskać miana „żywności funkcjonalnej”.
Żywność funkcjonalna najczęściej wzbogacana jest w takie substancje bioaktywne jak:
Żywność funkcjonalną zgodnie z jej przeznaczeniem może spożywać każdy. Jeśli dany rodzaj żywności skierowany jest do grupy osób o szczególnych potrzebach żywieniowych lub zagrożonych chorobą, stosowną informację konsument odnajdzie na opakowaniu produktu.