„Nowy Przewodnik „Eatwell Guide” pomaga ludziom zrozumieć, jak wygląda zdrowo zbilansowana dieta. Dowody wskazują, że powinniśmy nadal opierać nasze posiłki na węglowodanach skrobiowych, zwłaszcza z pełnego ziarna i jeść co najmniej 5 porcji różnych owoców i warzyw każdego dnia. Na ogół, ograniczanie spożycia artykułów spożywczych o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, soli, cukru i kalorii poprawiłoby nasze diety, przyczyniając się do zmniejszenia otyłości i ryzyka poważnych chorób, takich jak choroby serca i niektórych nowotworów” – skomentował dr Alison Tedstone, główny dietetyk Public Health England.
„Eatwell Guide” opiera się na 5 kategoriach artykułów spożywczych i pokazuje, jaki udział każda grupa powinna zajmować w codziennej diecie.
Co więcej, analiza organizacji The Carbon Trust wykazała, że dieta zgoda z zaleceniami „Eatwell Guide” charakteryzuje się znacznie mniejszym wpływem na środowisko niż obecna dieta brytyjska.
Więcej informacji: www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/510366/UPDATED_Eatwell-23MAR2016_England.pdf