Materiały mające na celu ułatwienie konsumentom dokonywanie wyborów w zakresie zdrowej i zbilansowanej diety, zostały przygotowane we współpracy z głównymi ekspertami z zakresu żywienia w Irlandii.
Podobnie jak opublikowany w marcu 2016 r. Przewodnik Wielkiej Brytanii pt. „Eatwell guide”, Piramida Irlandii zawiera ogólną rekomendację ograniczenia ilości spożycia tłuszczów i olejów ze względu na ich wysoką kaloryczność.
Polecanymi metodami przygotowywania żywności są m.in grillowanie, pieczenie, duszenie oraz gotowanie, czyli techniki kulinarne wymagające ograniczonej ilości tłuszczu.
Tłuszczów nie powinno się jednak eliminować całkowicie z diety ze względu na ich niezastąpioną rolę w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu (Dowiedz się więcej o roli tłuszczów tutaj>>).
Dodatkowe informacje znajdują się na stronie: www.healthyireland.ie/health-initiatives/heg/