Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że stają się one podatne na niekorzystne działanie różnych czynników zewnętrznych, takich jak tlen, światło czy temperatura. Zmiany zachodzące pod ich wpływem ograniczają trwałość tłuszczu i prowadzą do obniżenia jego wartości odżywczej.
Zasady przechowywania tłuszczów |
|
|
Oleje powinno przechowywać się w szczelnych, ciemnych butelkach, w temperaturze pokojowej lub chłodniczej. Im więcej zawierają niestabilnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym temperatura ich przechowywania powinna być niższa.
Na przykład olej lniany o dużej zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 jest szczególnie wrażliwy na temperaturę i światło słoneczne, dlatego wymaga przechowywania w lodówce (zarówno w sklepie, jak i w domu).
Oliwę z oliwek, olej rzepakowy czy sojowy należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a nieotwarte nawet do 12 miesięcy (jeśli pozwala na to termin ważności). Należy chronić je przed światłem oraz pamiętać, aby nie stały w pobliżu miejsc narażonych na ciepło (np. w szafce tuż nad kuchenką, przy piekarniku lub przy kaloryferze).
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma postać stałą. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych jest odporny na jełczenie i może być przechowywany w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.
Masło po otwarciu można przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 tygodnie, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Na jego niewłaściwe warunki przechowywania będzie wskazywać charakterystyczny zjełczały aromat, który dyskwalifikuje produkt do spożycia. Masło klarowane również najlepiej przechowywać w warunkach chłodniczych.
Margarynę, podobnie jak masło należy przechowywać w lodówce, a po otwarciu najlepiej spożyć ją w ciągu miesiąca.
Temperatura
|
Lodówka |
Zamrażarka |
|
|
|
Rys. 1. Temperatura przechowywania wybranych tłuszczów.
Zastosowanie różnego rodzaju tłuszczów w technikach kulinarnych