hamburger

Wszystko o tłuszczach

Artykuły opublikowane w sekcji "Wszystko o tłuszczach" zostały opracowane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.

 

Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K; są składnikiem błon komórkowych czy hormonów. Powinny stanowić element każdego prawidłowo zbilansowanego posiłku. Jednak często można spotkać się z rozbieżnymi informacjami na ich temat, dlatego warto zapoznać się z aktualnymi i rzetelnymi danymi odnośnie roli tłuszczu w żywieniu człowieka.

W DIECIE

W zakładce tej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące wpływu tłuszczu na organizm człowieka. Dokonano charakterystyki tłuszczów nasyconych i nienasyconych z uwzględnieniem różnic pomiędzy nimi oraz ich funkcji w organizmie. Przedstawiono również zalecenia odnośnie wielkości spożycia tego składnika pokarmowego w różnych grupach wiekowych.

W KUCHNI

Tematyka tego działu dotyczy na wykorzystania tłuszczu w obróbce kulinarnej. Wskazano, jakie tłuszcze najlepiej stosować do sałatek, pieczenia czy smażenia. Przedstawiono również informacje, jak należy przechowywać różne rodzaje tłuszczów, by jak najdłużej zachowały świeżość.

W SKLEPIE

W dziale tym przedstawiono informacje, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów tłuszczowych. Właściwa interpretacja informacji podanych na etykiecie ułatwi ocenę jakości żywieniowej danego produktu.

Jaki olej do smażenia?

Zastosowanie różnego rodzaju tłuszczów w technikach kulinarnych Zarówno z żywieniowego, jak i ...
więcej

Fakty i mity: margaryna, tłuszcz, cholesterol

MIT: W margarynie występuje duża ilość szkodliwego niklu Nikiel wykorzystuje się w procesie utw...
więcej

Cholesterol

Niezbędny dla organizmu Cholesterol jest lipidem występującym we wszystkich komórkach organizmu ...
więcej