Artykuły opublikowane w sekcji "Wszystko o tłuszczach" zostały opracowane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K; są składnikiem błon komórkowych czy hormonów. Powinny stanowić element każdego prawidłowo zbilansowanego posiłku. Jednak często można spotkać się z rozbieżnymi informacjami na ich temat, dlatego warto zapoznać się z aktualnymi i rzetelnymi danymi odnośnie roli tłuszczu w żywieniu człowieka.
W DIECIE
W zakładce tej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące wpływu tłuszczu na organizm człowieka. Dokonano charakterystyki tłuszczów nasyconych i nienasyconych z uwzględnieniem różnic pomiędzy nimi oraz ich funkcji w organizmie. Przedstawiono również zalecenia odnośnie wielkości spożycia tego składnika pokarmowego w różnych grupach wiekowych.
W KUCHNI
Tematyka tego działu dotyczy na wykorzystania tłuszczu w obróbce kulinarnej. Wskazano, jakie tłuszcze najlepiej stosować do sałatek, pieczenia czy smażenia. Przedstawiono również informacje, jak należy przechowywać różne rodzaje tłuszczów, by jak najdłużej zachowały świeżość.
W SKLEPIE
W dziale tym przedstawiono informacje, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów tłuszczowych. Właściwa interpretacja informacji podanych na etykiecie ułatwi ocenę jakości żywieniowej danego produktu.