hamburger

Wszystko o tłuszczach

Artykuły opublikowane w sekcji "Wszystko o tłuszczach" zostały opracowane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.

 

Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K; są składnikiem błon komórkowych czy hormonów. Powinny stanowić element każdego prawidłowo zbilansowanego posiłku. Jednak często można spotkać się z rozbieżnymi informacjami na ich temat, dlatego warto zapoznać się z aktualnymi i rzetelnymi danymi odnośnie roli tłuszczu w żywieniu człowieka.

W DIECIE

W zakładce tej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące wpływu tłuszczu na organizm człowieka. Dokonano charakterystyki tłuszczów nasyconych i nienasyconych z uwzględnieniem różnic pomiędzy nimi oraz ich funkcji w organizmie. Przedstawiono również zalecenia odnośnie wielkości spożycia tego składnika pokarmowego w różnych grupach wiekowych.

W KUCHNI

Tematyka tego działu dotyczy na wykorzystania tłuszczu w obróbce kulinarnej. Wskazano, jakie tłuszcze najlepiej stosować do sałatek, pieczenia czy smażenia. Przedstawiono również informacje, jak należy przechowywać różne rodzaje tłuszczów, by jak najdłużej zachowały świeżość.

W SKLEPIE

W dziale tym przedstawiono informacje, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów tłuszczowych. Właściwa interpretacja informacji podanych na etykiecie ułatwi ocenę jakości żywieniowej danego produktu.

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych można odnaleźć dodatkowe informacje na t...
więcej

Jak powstaje masło?

Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym co najmniej 80% tłuszczu. Produkowane jest ze śm...
więcej

Sterole i stanole roślinne jako funkcjonalny dodatek

Jednym z czynników ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia jest wysokie stężenie choles...
więcej

Co to jest tłuszcz?

Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych i stanowią najbardziej skoncentrowane ...
więcej

Podział tłuszczów

Tłuszcze występujące w żywności klasyfikowane są według różnych cech. Biorąc pod uwagę po...
więcej

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne pozyskuje się przede wszystkim z nasion takich jak: rzepak, słonecznik, soja s...
więcej