„Nowa piramida IŻŻ wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia. Wiedza o żywności, żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest dziś ogromna, podlega też stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również nasza piramida co pewien czas poddawana jest pewnym modyfikacjom. Aktualna piramida jest m.in. odpowiedzią na zalecenia WHO, a jej myśl przewodnią można ująć tak: mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika” – powiedział prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia [1].
Zalecenie takie wynika z faktu, że ponad 60% populacji Polski nie spełnia rekomendacji WHO i EFSA w zakresie profilu tłuszczów w diecie.
Dokładniejsze informacje na temat znaczenia tłuszczów roślinnych znajdują się w artykule >> Dobre tłuszcze, dłuższe życie.
Porównanie profilu tłuszczowego popularnych produktów tłuszczowych wygląda następująco:
Zawartość nasyconych (NKT), jednonienasyconych (JNKT) oraz wielonienasyconych (WNKT) kwasów tłuszczowych w tłuszczach roślinnych na podst. H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczych żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005