hamburger

Strefa eksperta

« powrót do listy

Zalecenia żywieniowe Holandii

Holenderskie Wytyczne Dietetyczne opublikowane pod koniec 2015 r. zalecają, aby zwiększyć w diecie udział produktów roślinnych. Nie tylko pomagają one obniżyć ryzyko chorób układu krążenia, ale mają także korzyści w zakresie ekologii.

Według Rady Zdrowia Holandii powinniśmy przejść od diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę zawierającą więcej produktów pochodzenia roślinnego. Eksperci argumentują, że w ten sposób można uzyskać poprawę zdrowia w porównaniu do osób stosujących tradycyjną dietę.

Komitet Doradczy przygotowujący Holenderskie Wytyczne Żywieniowe zidentyfikował kilka „zalecanych wzorców żywieniowych” ze szczególnym uwzględnieniem wynikających z nich korzyści zdrowotnych. Wśród nich wymieniana jest tradycyjna dieta śródziemnomorska, „Nowa Dieta Nordycka” („New Nordic Diet”) oraz dieta „DASH opracowana przez amerykańskich dietetyków. Diety te okazały się mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Co ciekawe, wszystkie one uwzględniają ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych oraz zwiększenie żywności opartej na bazie roślin.

Zostało przekonująco wykazane, że zalecane wzorce żywieniowe zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Są one również związane z niższym ryzykiem cukrzycy i raka jelita grubego” – skomentował dr Janette De Goede, członek Komitetu Naukowego z Wageningen University.

Wśród produktów spożywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie, Komitet Doradczy wyraźnie wymienia miękkie margaryny i oleje roślinne.

Margaryny i tłuszcze do smarowania są przygotowywane z olejów roślinnych, pochodzących z takich roślin jak rzepak, len czy soja. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w margarynie mają bardziej pożądany wpływ na poziom cholesterolu niż nasycone kwasy tłuszczowe obecne w większości w produktach będących źródłem tłuszczu zwierzęcego.

Badania wykazały, że obniżenie „złego” cholesterolu LDL, który jest czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej serca, uzyskuje się dzięki zastąpieniu masła miękką margaryną, a zamiana nasyconych kwasów tłuszczowych na wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca” – potwierdza dr De Goede.

Po raz pierwszy, w Holenderskich Wytycznych Żywieniowych zostały także uwzględnione względy ekologiczne. Nowe wytyczne zostały opracowane w świetle „Raportu o ekologicznych aspektach Holenderskich Wytycznych Żywieniowych” przygotowanego na zlecenie rządu holenderskiego w 2011. „Dieta, która zawiera mniej żywności pochodzenia zwierzęcego i więcej żywności na bazie roślin dostarcza nie tylko korzyści dla zdrowia, ale ma również niższy ciężar ekologiczny niż konwencjonalna dieta holenderska” – powiedział dr De Goede.

Więcej informacji: www.gezondheidsraad.nl/en/news/eet-meer-plantaardig-drink-suikervrij 

Zalecenia żywieniowe USA

Polskie Zalecenia Żywieniowe

Angielskie zalecenia żywieniowe

Irlandzkie Zalecenia Żywieniowe