hamburger

Wszystko o tłuszczach

Artykuły opublikowane w sekcji "Wszystko o tłuszczach" zostały opracowane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.

 

Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K; są składnikiem błon komórkowych czy hormonów. Powinny stanowić element każdego prawidłowo zbilansowanego posiłku. Jednak często można spotkać się z rozbieżnymi informacjami na ich temat, dlatego warto zapoznać się z aktualnymi i rzetelnymi danymi odnośnie roli tłuszczu w żywieniu człowieka.

W DIECIE

W zakładce tej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące wpływu tłuszczu na organizm człowieka. Dokonano charakterystyki tłuszczów nasyconych i nienasyconych z uwzględnieniem różnic pomiędzy nimi oraz ich funkcji w organizmie. Przedstawiono również zalecenia odnośnie wielkości spożycia tego składnika pokarmowego w różnych grupach wiekowych.

W KUCHNI

Tematyka tego działu dotyczy na wykorzystania tłuszczu w obróbce kulinarnej. Wskazano, jakie tłuszcze najlepiej stosować do sałatek, pieczenia czy smażenia. Przedstawiono również informacje, jak należy przechowywać różne rodzaje tłuszczów, by jak najdłużej zachowały świeżość.

W SKLEPIE

W dziale tym przedstawiono informacje, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów tłuszczowych. Właściwa interpretacja informacji podanych na etykiecie ułatwi ocenę jakości żywieniowej danego produktu.

Nasycone kwasy tłuszczowe – redukcja 1% też korzystna

Wyniki 24-letniego badania....
więcej

Tłuszcze nienasycone pozwalają żyć dłużej

Nasycone tłuszcze
Zastąpienie nasyconych kwasów, kwasami nienasyconymi przynosi wielokierunkowe korzyści zdrowotne....
więcej

Rola tłuszczu w organizmie

Tłuszcze, obok białka i węglowodanów, są ważnym makroskładnikiem diety. Są nośnikiem smaku,...
więcej

Jak przechowywać tłuszcze?

Od czego zależą warunki przechowywania tłuszczów? Warunki przechowywania tłuszczów zależą od...
więcej

Jak powstaje margaryna?

kanapka z margaryną
Margaryna stanowi mieszaninę wody i oleju, czyli emulsję. Oznacza to, że woda w postaci kropelek ...
więcej

Jak powstaje olej?

Olej z nasion roślin oleistych, np. rzepaku czy słonecznika, wydobywa się przez tłoczenie – na...
więcej